Kokemuksia kulttuurikahvilasta

OSYKYn ja Suomen YK-nuorten kulttuurikahvila Oulun Tyttöjen talolla 19.9.2016 klo 15–17

Kulttuurikahvilan ideana oli osallistaa niin suomalaisia kuin ulkomaalaistaustaisia nuoria ja tutustuttaa heitä toistensa kulttuureihin ja yhteiskuntamalleihin sekä tarjota globaalikasvatusta. Mukana paikalla olivat YK-Nuoret, Taksvärkki ry sekä Tyttöjen talo. On tärkeää, että nuoret turvapaikanhakijat saavat kokemuksia suomalaisesta yhteiskunnasta käytännössä. Myös suomalaisten nuorten on hyvä oppia tuntemaan eri kulttuureita ja yhteiskuntamalleja sekä pystyä samaistumaan heikompiosaisten asemaan. Nämä ovat globaalikasvatuksen perusideoita. Nämä liittyvät myös YK-Nuorten vuoden teemaan turvallisesta elämästä.

Suunnittelimme Nico Käräjäojan kanssa Kulttuurikahvilan ohjelmaa. Päädyimme ideaan erilaisista pisteistä, joissa nuoret kiertävät. Aluksi esittelin Taksvärkki ry:n toimintaa, jonka jälkeen nuoret pääsivät tekemään globaalikasvatuksen harjoituksia. Taksvärkki ry:n vapaaehtoinen Diana Jusola oli kanssani esittelemässä järjestön toimintaa. Ensimmäisessä harjoituksessa nuorten piti yrittää samaistua satunnaisiin rooleihin, esimerkiksi kehitysmaiden nuorten elämään. Lopuksi nuoret keskustelivat siitä, kuinka oikeudenmukainen maailma on ja voisiko maailmaa muuttaa. Toisena tehtävänä teimme arvojana-harjoituksen, jossa nuoret ottivat kantaa yhteiskuntamme asioihin erilaisten väitteiden avulla. He saivat mietittäväkseen esimerkiksi, voiko yksi ihminen tehdä muutosta maailmassa.
Tauon jälkeen kerroin YK-Nuorten toiminnasta ja Agenda 2030 tavoitteista. Tavoitteet herättivät paljon keskustelua siitä, mikä on maailmassa tärkeää ja esille tuli useita eri näkökulmia. Jokainen osasi valita mielestään tärkeimmän tavoitteen ja sai perusteita vastaan tarran tärkeäksi katsomastaan tavoitteesta. Toisena tehtävänä oli anonyymisti kirjoittaa postit-lapulle mielipiteensä suomalaisesta yhteiskunnasta. Yhteiskuntamme sai niin ruusuja kuin risujakin. Ideana tehtävässä oli viestittää yhteiskuntamme sananvapaudesta ja sen tärkeydestä.
Myös Tyttöjen talon työtekijä Terhi Lahtela järjesti ohjelmaa. Tapahtuman lopuksi nuoret saivat tehdä helmistä koruja. Tyttöjen talo myös tarjosi tapahtumassa kahvia/teetä ja pientä syötävää. Lopuksi nuoret saivat myös soittaa lempimusiikkiaan.
Nuoria tapahtumaan osallistui noin 15, joista valtaosa oli suomalaisia. Iältään osallistujat olivat 13–25 –vuotiaita. Haaveena mahdollisella seuraavalla kerralla olisi, että tapahtumaan osallistuisi vielä enemmän nuoria turvapaikanhakijoita ja oleskeluluvan saaneita.

Siru Törnroos

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s